De lama

De lama is een kleine kameelachtige afkomstig uit "de nieuwe wereld", nl. Zuid-Amerika.  "Oude wereld" kameelachtigen zijn de kameel en de dromedaris.  Deze zijn aangepast aan een leven in de steppe en woestijn. 
De lama daarentegen leeft oorspronkelijk in de hoogvlakte van het Andesgebergte, tot op een hoogte van wel 5000 m.  Hun lichaam is daarvoor aangepast en heeft een heel efficiŽnt systeem om extra zuurstof te kunnen opnemen uit de ijle zuurstofarme lucht die op grote hoogte heerst.

Andere specifieke kenmerken van de lama zijn:

* Hij is een herkauwer maar heeft 3 magen in plaats van 4 magen zoals runderen
* Hij  heeft geen hoeven maar kussenzolen met nagels
* Lama's hebben een uitzonderlijke vruchtbaarheidscyclus
* Lamaís hebben een wetenschappelijk interessant immuniteitsysteem
* Gespleten bovenlip om behendig te kunnen eten, ook ruw materiaal
* Typische "banaan"vormige orenOp basis van de vacht kunnen we 3 soorten lama's onderscheiden, nl. de klassieke lama, de woolly lama en de suri lama.  De klassieke lama is in BelgiŽ het meeste vertegenwoordigd en dit is zoals men zich de lama meestal voorstelt: een bewold lichaam met dekharen en kortharige kop en poten.
De woolly lama daarentegen heeft wol over het hele lichaam, ook op kop en poten. 
De wol is fijn en soepel. 
De suri lama heeft een zijdeachtige wol die in strengen sluik over het lichaam valt.  Het is opvallend dat de aard en het temperament van woolly's en suri's rustiger is dan dat van klassieke lama's.

Woolly lama's en suri lama's zijn door hun opmerkelijke verschijning en zeer kleine populatie in BelgiŽ uitzonderlijke dieren !